Автор: Адв. Владимир Шейтанов Ние, членовете и симпатизантите на родителското движение

...
Автор: Адв. Владимир Шейтанов Ние, членовете и симпатизантите на родителското движение
Коментари Харесай

Шейтанов: Данните за детското здравеопазване у нас са драматични! В 22 общини няма нито една аптека

Автор: Адв. Владимир Шейтанов

 

„ Ние, членовете и симпатизантите на родителското придвижване РОД ИНТЕНЕШЕНЪЛ и Свобода за всеки, отхвърляме и разгласяваме година за противоречие с плана за Стратегия за детето 2024-2030г., като неглижиращ действителните проблеми на българските деца и опровержителен на техните съществени права и ползи “.


Така стартира второто от серия публични разисквания в страната на плана за Стратегия на детето 2024-2030г., по самодейност на съдружие РОД ИНТЕРНЕШЕНЪЛ, с присъединяване на „ Свобода за всеки “ и подкрепено от „ Движение българско семейство “.


Това публично разискване бе учредено на убеждението на уредниците от РОД ИНТЕНРНЕШЕНЪЛ, че политическите събития, даже двата избора на 09.06.2024г. за депутати в 50-тия българския парламент и депутати в Европейския парламент, не могат да заместят нуждата от разискване на обстановката на децата и политиките за нейното радикално възстановяване. Защото нито един от досегашните парламентарни избори през последните 30 години не ни е доближил до решение на „ загадката “ за затварянето на над 2000 учебни заведения в България и паралелно разкриване на стотици български учебни заведения в чужбина.


Събитието се състоя на 18-ти май 2024 година от 11:00 ч. в Народно читалище „ Възраждане -1983 г “ по самодейност на Сдружение РОД (Родители обединени за децата). В разискването взеха присъединяване членове и симпатизанти на сдружението от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, както и депутати от 49-тия Парламент от разнообразни политически сили. Въвеждащи експозета бяха показани от юрист Владимир Шейтанов и юрист Виктор Костов. Пред участниците бе показан фрапантен случай на корист със закона за отбрана от домашно принуждение и закона за протекция на детето, довела до противоправно лишаване на малолетно дете от неговите родители.


Общественото разискване не се ограничи единствено до плана за тактика за детето 2024-2030 година, само че се разпростра в разговор за днешното положение на българските деца и причинно-следствената връзка с политиката на страната в тази област в сходство с рекомендацията на Бялата книга за детето от 2021г. на Държавната организация за протекция на детето.
Алармиращите данни за влошени количествени и качествени характерности на обстановката с българските деца към този момент от дълго време не са вест.


За интервала 31.12.2017г. – 31.12.2022г., по данни от Стратегията за детето 2019-2030г и Стратегия за детето 2024-2030г., броят на българските деца трагично е понижен с 16.9% от целия брой на децата в страната (от 1 192746 на 1099696 деца или съвсем 100 000деца). Цифрата е неуместна за държавните институции, тъй като образно илюстрира резултата от тяхната политика във връзка с децата в България. Проблемът е на първо място филантропичен, човешки, само че също по този начин управнически, стопански, учебен, здравен.


Ето част от неуместните данни, пред които формалната политика си затваря очите.

 

Домакинства – деца под 16 години

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР